Haku blogikirjoituksista termillä
"NES":

tiistai, 1. marraskuuta 2016

Ilmastonmuutos on käynnissä ja nyt on aika testata hiukan peruskuluttajan ja Raspberry-harrastajan jippoja oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Raspberry Pi, tuo harrastusprojektien jokapaikanhöylä on valtavan energiatehokas pikku paketti. Vuoden päällä oleva RPi kuluttaa sähköä 2-5e riippuen lisälaitteista ja koneen versiosta, mutta mitäs jos saisimme Raspberryymme virran kokonaan aurinkoenergiasta?

Rakennettuani ja ylläpidettyäni kolmen kesän ajan Raspberrystä kyhättyä linnunpönttökameraa aloin kyllästyä mökillä sähköroikkien vetelemiseen ja päätin halusin koittaa etsiä kompaktin aurinkosähköjärjestelmän ylläpitämään kamerassa virtaa. Päätin heti että kynnyskysymys on virransaanti suoraan 5V USB-ulostulosta, jotta en joutuisi johtoja kolvailemaan vaan koko paketti olisi plug&play-valmis.

Selvää oli myös että kennon pitäisi ladata jotain akkua johon sähkö varautuisi pitämään laitteiston käynnissä mahdollisesti yön yli ja pilvisinä päivinä. Kaikki tämä oli tosin vain oma teoriani eikä suoria ohjeita aiheesta löytynyt oikein mistään. En myöskään tajunnut juuri mitään sähköstä joten piti kouluttautua internetin ja parin tutun sähkömiehen avulla sähkötekniikan alkeisiin ja laskukaavoihin. Kirjoitettuani itselleni tämän mentaalisen roadmapin totesin että kyseessä on Linda Liukasta lainatakseni yhdeksi isoksi ongelmaksi naamioitunut kasa pienempiä haasteita ja että kaikki tämä olisi luultavasti tehtävissä. Sittenpä oli aika alkaa hommiin.

KALUSTON VALINTA:
Aloitin vertailemalla erilaisia nettikauppojen 80-100W aurinkosähköjärjestelmiä, joissa mukana yksi about 50x100cm kenno sekä auton akku. Nämä kokonaisuudet olivat kuitenkin lähes poikkeuksetta 12V systeemeitä joten olisin tarvinnut lisäinvestointia vielä invertteriin, eli jännitteenmuuntimeen jolla 12V olisi muutettu Raspberrylle sopivaan 5V muotoon. Tsekkailin Raspberry Pi:n sivuilta löytyviä tehontarve-speksejä ja ynnäilin että 100W kenno on ylimitoitettu. Aloin siis etsiä n.20W kennoja, joita löytyikin melko paljon.Kennojen vertailuista löytyi muutamia sekalaisia youtube-videoita ja kirjoituksia, olennaisimmaksi infoksi itse näistä ymmärsin että monokristallikide kennot ovat hyötysuhteeltaan parempia kuin polykristallikiteiset. Valmistajien ilmoittamat wattimäärät ovat mahdollisesti hiukan kaunisteltuja, joten halusin valita vähän yläkanttiin että virtaa irtoaisi tarpeeksi. Päädyin Ankerin 25W kennoon, hinnaltaan n.80e.

Aurinkokennosta saatava virta vaihtelee tietysti suoran valon määrästä riippuen. Kun aurinko paistaa kohtisuoraan kennoon pilvettömältä taivaalta saadaan paras virran määrä kennolta ulos. Ankerin 25W paneelissa on kaksi USB-ulostuloa, joista yksittäin voi saada teoreettisesti 2,5A pihalle tai yhtäaikaisesti molemmista yhteensä 3A. Vertailun vuoksi perus puhelimen laturin virtamäärä on yleensä suunnilleen 1,2A.Koska virran määrä voi pilvisyydestä johtuen vaihdella eivät varsinkin vanhemmat puhelimet välttämättä pidä tästä vaihtelusta vaan lataus voi hidastua tai pysähtyä. Useimmissa älypuhelimissa on älykäs lataus joka tunnistaa ja säätelee sisäänotettavaa virtaa, kuitenkin esim pilvisenä päivänä heikommalla virransaannilla tämä älylataus-ohjelmisto voi itseasiassa kuluttaa enemmän akkua kuin mitä virtaa tulee sisään. Muun muassa tästä syystä kennosta tuleva virta kannattaa siirtää akkuun josta sitä voi siirtää esim puhelimeen tai muihin 5V laitteisiin, kuten tableteihin, raspberryyn tai älypuhelimiin. Akusta virta tulee tietyllä tasaiseen tahtiin lataushetken valoisuudesta riippumatta.

Akuksi valitsin yhteensopivuussyistä (tai niin luulin) Ankerin 20000mAh akun, hinnaltaan n.45e. Laskin että tämän akun kapasiteetti pitäisi Raspberry Pi ja camera modulin päällä ilman latausta 24h. Nopeasti ensimmäisissä testeissä kuitenkin selvisi että tämän kyseisen akun älylataus ei sitten ollutkaan yhteensopiva aurinkokennon kanssa. Suorasta auringonvalosta sain kyllä jopa 1,9A  sisään virtaa, mutta pilven vähentäessä hetkellisesti virtaa ei akku enää sen jälkeen osannut kasvattaa virransaantia vaan jäi junnaamaan 0,2A virtaan vaikka aurinko paistoikin taas suoraan kennoon. Vian sai korjattua irroittamalla usb-johdon hetkeksi ja kytkemällä sen takaisin, mutta tämä ei tietenkään ole käytännöllinen vaihtoehto.Tutkin siis Internetin ihmeellistä maailmaa ja löysin arvostelun, jossa mainittiin muutamia toimiviksi varmistettuja akkuja. Päädyin tilaamaan EasyAcc 26000mAh Monsterin, jonka satuin Ebaystä löytämään UK:sta hintaan 55e. Heti kun akku pariksi viikoksi Postin syövereihin kadottuaan löytyi kytkin sen kennoon ja aloin testaamaan. Akku onneksi toimi juuri niinkuin piti. Plussana Monsterissa on kaksi sisääntulo-microUSB-liitintä joten kennosta voi saada suoralla auringonpaisteella ehkä jopa sen 3A lataustehon.Kennon ja akun lisäksi tilasin muutaman euron virtamittarin, jolla sain tietoa siirtyvistä virran määristä ja ampeereista.

TESTAILU
Parin aurinkoisen päivän jälkeen akku oli latautunut täyteen ja aloitimme testikäytön mökillä. Vaihteleva määrä älypuhelimia ja tabletteja pidettiin onnistuneesti latauksessa kuukauden verran vaikka väliin osui useita sateisiakin päiviä. Joka ilta akku otettiin sisälle ja laitteet ladattiin ja parhaimmillaan seuraavana aamuna klo 12 mennessä oli akku jo ladattu täyteen uudelleen, vaikka kennotelineemme kallistuskulma ei ollutkaan aivan kohtisuora keskikesän auringon korkeen nähden. Virtamittarin avulla oli helppo huomata kuinka pilvet vaikuttivat jännitteen määrään ja siten akun latautumisnopeuteen.Testasin myös akun purkautumista itsekseen, eli en ladannut sitä välillä ja pystyin sillä pitämään älypuhelimeni latingissa 6 päivää, eikä puhelimen käyttö ollut tuona aikana mitenkään vähäistä. Voidaan siis todeta ettei akku juurikaan purkaudu itsestään. Puhelimeni akun kapasiteetti on 2300mAh, joten laskennallisesti sen voisi täydellä akulla ladata n.11 kertaa (26000mAh/2300mAh) ja tuo toteutui kutatuinkin juuri noin.

Kesän loputtua kiikutin kennon kaupunkiin ja asensin sen suurilla etelänpuoleisilla ikkunoilla varustetulle työpaikalleni. Ruuvasin tuuletusikkunaan pienet koukut kiinni ja onnekkaasti kennon leveys oli juuri ikkunaan sopiva. Kennon ja auringon välissä ei ole kuin yksi lasikerros jonka en ole juuri huomannut lataustehoon vaikuttavan. Asensin toimistomme musiikki-Raspberryn kiinni kennon akkuun ja yli kuukauden verran loppukesästä saatoin soittaa musiikkia 8-10h päivässä ilman, että akku missään vaiheessa tyhjeni. Syyskuussa pilvisen viikon päätteeksi akku ensimmäistä kertaa tyhjeni, mutta heti kun pari aurinkoista päivää sattui kohdalle sai akku jo virtaa taas reilusti. Lokakuun loppuun mennessä akku on nyt tyhjentynyt vasta kolme kertaa.YHTEENVETO
Retkeilijälle, mökkeilijälle tai muuten virrattomassa ympäristössä liikkuvalle tämä kenno-akku-kokonaisuus on vertaansa vailla, mutta myös puolikiinteästi asennettuna sitä voi käyttää kotona esim kaikkien älylaitteiden, kaukosäätimien, peliohjaimien ja muiden 5V laitteiden lataamiseen ympäri vuoden. Säänkestävyys tällä kennolla oli hyvä. Itse pidin kennoa n.2kk leikkimökin katolla satoi tai paistoi, akku oli suojassa räystään alla, Ainoastaan reunan usb-porttien ympärille viritin muovisuojan jottei sadevesi menisi suoraan liittimiin. Muutaman kerran siivoilin kennosta lintujen jätöksiä, mutta muuten se oli irroitettaessa uudenveroinen, joskin mustat kangasreunat hiukan auringosta vaalennena.Kaikenkaikkiaan tuollainen kompakti 25W kenno on mielestäni ehdottomasti hankkimisen arvoinen vehje. Tulevaisuus rakentuu uusiutuvien energiamuotojen ympärille ja mikä sen parempi tapa tutustuttaa itsensä uusiin teknologioihin kuin aloittaa pienestä, edullisesta ja helposta kokonaisuudesta, jolle löytyy päivittäistä käyttöä esim kodin älylaitteiden päästöttömänä laturina. Ensi keväänä suunnitelmana on hankkia uusi kenno (johtuen teknologian etenemisestä, ei vanhan kennon toimimattomuudesta) ja viritellä linnunpönttökamera täysin omavaraisesti toimivaksi kokonaisuudeksi, kerron sitten lisää :)

Hauskoja hetkiä aurinkosähkön kanssa!
Kirjoittanut: klo    0 kommenttia

maanantai, 18. toukokuuta 2015

Pahoittelut heti kaikille RPi-fanaatikoille, sillä tämä blogaus ei sisällä suoranaisesti mitään Raspberryyn liittyvää. Kyseessä on kuitenkin modernia teknologiaa ja hauskaa näpertelyä yhdistävä projekti, joten päätin sen paremman paikan puutteessa tänne pläjäyttää.

Tämän kertainen projekti sai alkusykäyksensä siitä, kun kavereiden kanssa päätimme että järjestämiimme bändi-pippaloihin olisi hauska saada kustomoituja ilmapalloja. Siis ilmapalloja, joissa on jokin itse valitsemamme kuva. Kysyttyämme hintaa tilatuille kuva-palloille totesimme että tarjottu n.1e/pallo hinta ei ole kustannustehokasta, joten aivot raksuttamaan ja omia palloja painamaan.

Kaikki jotka ovat joskus ilmapalloihin tussailleet kuvia tietävät, että jos palloon piirtää sen ollessa tyhjä haalenee kuva huomattavasti täytettäessä. Jos taas piirtää palloon sen ollessa täysi täytyy olla tarkka millaista tussia käyttää, ettei väri leviä. Kumipallon pinta kun ei välttämättä kuivu tarpeeksi nopeasti.

Nopeasti ajatusta funtsiessa kävi selväksi, että kuva pitää pallon pintaan painaa/leimata, ei voi piirtää kymmeniä samanlaisia kuvia tehokkaasti ja pallon pyöreä muoto estää käyttämästä sabluunaa ja ruiskuväriä.

Siirtyäkseni vihdoin tuumasta toimeen marssin askartelukauppaan ja ostin pari leimasinväriä á2,5e/kpl. Sitten hain 100kpl ilmapallopussin ja kaivelin laatikoista jotain leimasimeksi kelpaavaa. Testasin leimaamista tyhjällä pallolla ja huomasin että väri haalistui liikaa täytettäessä. Tämän lisäksi tyhjän leimatun pallon pinta kuivui todella hitaasti ja oli vielä 24h odotuksenkin jälkeen hiukan märkä.

Tyhjän pallon leimaaminen piti siis unohtaa. Puhalletun pallon leimaaminen vapautti myös leimasimen koon sallien sen olla isompi kuin n.5x5cm, joka tyhjän pallon pinnalle mahtuu. Tosin suurempi leimasin ei enää mahtuisi ostamiini leimasinväripurkkeihin, joten niihin investoitu 5e piti laskea oppirahoiksi.

Leimasimen ulkoasu oli ennalta valittu bändin levygrafiikan osaksi, melko monimutkaiseksi kuvaksi jota oli aiemmin käytetty menestyneesti myös mm. bändipaidoissa. Miten siis tehdä leimasin nopeasti ja halvalla monimutkaisesta kuvasta? Tietysti 3D-tulostamalla, eletäänhän vuotta 2015!!

Seuraavat muutamat kappaleet sisältävät ei-niin-yksityiskohtaisia ohjeita ohjelmistojen käytöstä, johtuen siitä että näiden ohjelmistojen käytön opettamiseen voisi käyttää sata blogikirjoitusta eikä silti olisi vielä opettanut juuri mitään. Eli jos et näitä ohjelmia osaa käyttää niin ehkä kannattaa etsiä joku joka osaa ja pyytää vähän apua. (esim. 3D-kahvila 3D Crush tarjoaa asiantuntemusta ja apua sellaista haluaville)

Ensin avasin kuvan Photoshoppiin ja käsittelin siitä kaikki liian pienet yksityiskohdat pois. Kyseessä oli jo valmiiksi mustavalkoinen kuva, joten tätä muutosta ei tarvinnut tehdä. Koitin hahmottaa mielessäni mitka osat kuvasta pitäisi painaa ja mitkä pitäisi jättää ilman väriä. Kun kuva oli mielestäni valmis valitsin kaikki mustat (painettavat) osat kuvasta ja valitsin path-make work path, tarkkuudeksi 1px. Näin kone teki valituista alueista vektoripolun, jonka voimme siirtää helposti 3D-ohjelmaan. Valitse Photoshopissa export->paths to Illustrator (.ai).


Tässä tapauksessa käytän 3D-ohjelmana 3dsMaxia, jonka käyttämisestä itselläni on kokemusta, mutta uskoisin että huomattavaa osaa muistakin 3D-ohjelmistoista voi käyttää tämän työn suorittamiseen, nappulat ovat vaan luultavasti eri nimisiä ja eri paikoissa. Aloitetaan varmistamalla että scenen mittakaava on metripohjainen, jotta voimme jo tässä vaiheessa skaalata objektin oikean kokoiseksi. Tarkasta tämä ylävalikosta customize->unit setup.

Seuraavaksi valitse aloitusvalikosta import ja selaa kansioon jossa .ai-tiedostosi sijaitsee. Valitse tiedosto ja kun kone kysyy haluatko että vektorimalli tuodaan yhtenä viivana vai useampana niin valitse yhtenä. Nyt vektorimallisi on maxissa ja valmiina työstettäväksi 3d-muotoon. Saadaksemme objektille pinnan pitää sitä extruudata, joten valitse viivamalli ja sitten modifier-listasta extrude. HUOM! Jos tietokoneesi on ns. mopo ja vektorimallisi kovin monimutkainen niin tässä vaiheessa kone voi miettiä pitkäänkin tai jopa kaatua. Oletetaan kuitenkin että kaikki menee hyvin ja lopputuloksena on muutaman sentin verran extruudattu kuvio. Jos extrude lopettaa miettimisen ja lopputuloksena ainoastaan mallisi reunat kasvavat korkeutta on vektorimallisi vertexeissä päällekkäisyyksiä, joten käy mallin kärkipisteet läpi ja tarkista että missään ei ole päällekkäisyyksiä.

Seuraavaksi extruudattuun leimasimeen pitää kiinnittää alusta, joka tulostetaan myös ja josta sitten voi pitää kiinni. Kahvan mallintaminen on valintakysymys, itse en nyt kahvaa tällä kerralla halunnut tehdä. Tee yksinkertainen box tai cylinder-objekti ja liitä se leimasimeen oikealle kohdalle joko booleanilla tai attachilla, tarkista vain että mitkään pinnat eivät vääristy, eikä reikiä ilmaannu mihinkään kohtaa mallia.


Seuraavaksi exportataan 3d-malli stl-filuksi (myös .obj tai .3ds-muotoiset kelpaavat), jota 3d-tulostin ymmärtää. Maksimikoko tulosteelle on muuten tällä hetkellä yleisimmillä tulostimilla n..20x20x20cm.

Kun oma leimasimen 3d-mallini oli valmiina .stl-tiedostona lähetin sen sähköpostilla mitä mainioimpaan Tamperelaiseen 3D-kahvilaan nimeltään ?3D Crush?. Siellä mallin kunto tarkastettiin ja pienten säätöjen jälkeen 3D-tulostin alkoi työstää leimasinta. Muutamaa tuntia myöhemmin leimasin oli valmis eikä hintaakaan tullut kuin pari kymppiä (oman leimasimeni halkaisijaksi tuli 14cm ja sen kuvio oli melko monimutkainen, siitä johtuen sen tulostaminenkin kesti muutaman tunnin). Aivan loistavaa!

Saatuani leimasimen haltuuni näytimme painopinnalle ihan vähän vesihiomapaperia, jottei mikään kulma rikkoisi ilmapalloja, tämän jälkeen olimme valmiita painamaan palloja.


Hiirimatto ja leimasin. Suihkutetaan mustaa spraytä hirimaton kääntöpuolelle ja sitten painetaan leimasinta siihen niin että väri tarttuu.

Painoprosessi kehitettiin seuraavanlaiseksi: leimasinväripurkkiin mahtumaton 14cm halkaisijaltaan oleva leimasimeni kanssa piti käyttää jotain muuta väriä, päädyin helppoon ratkaisuun ja käytin mustaa spray-maalia, se ainakin kuivuu nopeasti ja tarttuu lähes mihin vain. Mutta koska kyse oli leimasimesta piti väri ensin suihkuttaa jollekin pinnalle ja siitä tartuttaa leimasimeen. Hetken miettimisen jälkeen löytyi täydellinen pinta. Väärinpäin käännetty hiirimatto on tasainen, nukkaamaton ja sen verran pehmeä että värin saa painettua leimasimeen hyvin. Eli ensin suihkutimme väriä hiirimattoon, painoimme leiman hiirimattoa vasten jotta väri tarttui leimapintaan ja sen jälkeen painoimme värin puoliksi puhallettuun ilmapalloon.


Palloa puhallettiin hiukan, sitten painettiin. Sen jälkeen puhallus täyteen mittaan ja solmiminen. Hetken kuivatus parvekkeella tuntui riittävän.

Ensimmäisen testierän vanhettua n.24h alkoi tapahtua. Ilmeisesti spray-maalin myrkyt pikkuhiljaa syövyttivät ilmapallojen pintaa, sillä keskellä yötä pallot alkoivat pamahdella. Pari päivää myöhemmin kaikki testipallot olivat paukahtaneet, mutta leimaamattomat samaan aikaan puhalletut pallot eivät. No tämä ei kuitenkaan aiheuttanut ongelmia, sillä suunnitelma olikin tehdä pallot tapahtumapäivänä, eikä olisi siis haitaksi jos ne myöhemmin paukahtelisivat.

Tapahtumapäivänä ahkeroimme kahden miehen joukkueella ja saimme noin puolessa tunnissa valmistettua n.40 painettua ilmapalloa. Tämä riitti tarpeeseemme ja sitten vaan pakkasimme pallot autoon ja toimitimme ne juhlapaikalle.

Kaiken kaikkiaan tämä oli erittäin hauska ja opettavainen projekti ja tietysti myös onnistunut. Suosittelen jumppaamaan aivoja ja sorminäppäryyttä vastaavalla projektilla, eikä hintaakaan koko hommalle (leimasin, spray-maali, ilmapallot, hiirimatto) tullut kuin n.50e, joka oli moninkertaisesti vähemmän kuin tilatuille ilmapalloille olisi tullut. Leimasin ei käytössä kulunut, eli se on valmiina myöhempiä leimausprojekteja varten ja sillähän voi leimata käytännössä mitä vain.

Kirjoittanut: klo    0 kommenttia

perjantai, 3. lokakuuta 2014

Kesällä 2013 istuskelimme isäni kanssa useampanakin päivänä kesämökimme pihassa kuuntelemassa ja katselemassa kuinka joku mikälie-peipponen kuljetti ruokaa mökkimme pihamäntyyn kiinnitettyyn linnunpönttöön. Aina emon ilmestyessä pöntön suuaukolle mato suussaan alkoi kova nälkäisten poikasten kiljunta. Mietimme kuinka mielenkiintoista olisikaan nähdä mitä pöntön sisällä oikeastaan tapahtuu ja siitä se idea sitten lähti. Päätimme, että kesällä 2014 pihan linnunpöntössä olisi kamera, joka striimaa kuvaa jatkuvasti nettiin, että vaikka töissä tai kaupungissa tai vaikka terassilla voisi tarkistaa mitä pöntössä tapahtuu 24/7. Mutta teknisesta toteutuksesta ei tuolloin vielä ollut mitään hajua, muuta kuin että Raspberry Pi:n ympärille se lähtisi kehkeytymään.
Tämä blogikirjoitus selittää alusta lähtien työvaiheet ja eteen ilmenneet ongelmat ratkaisuineen. Ohjetta voi helposti hyödyntää myös muunlaisen valvontakameran toteuttamiseen.
Pidin omasta pönttökamerastani myös facebook-sivua kesällä 2014, jonka löydät osoitteesta www.facebook.com/lintukoto2014 Facebook-sivulta löydät myös kuvia ja videoita pöntön sisältä.
--------------------------------------------------------------------

SISÄLLYSLUETTELO

Laitteisto
- Raspberry
- 16g SD
- RpiCam (NOir)
- Infrapuna-ledi
- wlan-palikka

Ohjelmistot
- Raspbian
- Rpi Cam Web Interface http://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?f=43&t=63276

Pöntön suunnittelu
- Valon määrä / lämpötila
- Välikaton suunnittelu
- Kameran kiinteän tarkennuksen muuttaminen

Fyysiset / Tekniset työt
- Led-valon virtapiuha (5V USB)
- Kameran uudelleen tarkennus
- Linnunpöntön rakentaminen
- Välikaton rakentaminen

Kameran kuvan jakaminen
- Sisäisessä verkossa (192.168.1.100)
- Internetissä
- Port Forwarding
- IP-osoitteen selvittäminen

Järjestelmän kustomointi
- Sivun layoutin suunnittelu ja toteutus

--------------------------------------------------------------------

Tarvittavat laitteistot ja härpäkkeet

- Raspberry Pi, B-malli
- 16g SD-kortti
- RpiCam (NOir)
- Infrapuna-ledi
- wlan usb-tikku
Raspberry Pi -tietokoneesta tarvitsemme siis B-mallin, joka on verkkoon kytkettävissä. SD-kortin ei ole pakko olla 16 gigainen, jopa 4 gigainen riittänee, mutta koska kortille tallennetaan tässä versiossa videokuvaa ja valokuvia on hyvä olla hiukan lisätilaa. Raspberry Pi:n oma kameramoduli on myös pakollinen hankinta ja siitä nimenomaan omassa projektissani olen käyttänyt NOir-versiota (no infrared filter), joka näyttää infrapunavalon. Infrapunavalolla valaisemme pöntön sisukset häiritsemättä lintujen elämää. Valaisuun tarvitaan myös infrapunaledi, joka viritetään ottamaan tarvitsemansa virran usb-liittimestä. Toiseen Raspberryn usb-liittimeen kytkemme wlan-tikun, jolla kone on yhteydessä verkkoon. Voi tietysti myös käyttää verkkopiuhaa, mutta itse en halunnut pönttöön vedellä kuin yhden pakollisen piuhan (virtapiuha).

Ohelmistot

Kuten tavallista ensin asennamme SD-kortille käyttöjärjestelmän. Perus Raspbian sisältää tarpeellisen rungon, jonka päälle voimme asentaa sitten kameraohjelmistomme. Lataa Rasbpian TÄSTÄ. Raspbian imagen voit asentaa SD-kortillesi esim win32 diskimager-ohjelmalla. Tarkempia ohjeita löydät blogimme aiemmista teksteistä.
Ennen virran kytkemistä Raspberryysi kytke RPiCameraBoard kiinni omalle paikalleen, verkkoliittimen vieressä olevaan liittimeen. Kameran jäykkä johto kytketään liittimeen siten, että metalliset pinnat osoittavat pois päin verkkoliittimestä. Lukitse johto paikoilleen painamalla liittimen reunamuovit alas. Kytke USB-liittimeen myös näppäimistö tai vaihtoehtoisesti käytä SSH-yhteyttä esim pöytäkoneestasi asennusten tekemiseen. Asennuksen jälkeen koneesi pitäisi aueta automaattisesti Raspi-configiin (jos kone jostain syystä kysyy kirjautumista kirjaudu ensin tunnuksilla user: pi pass: raspberry ja sen jälkeen kirjoita
sudo raspi-config
Raspi configissa valitse expand filesystem, tämä laajentaa käyttiksen käyttämään koko muistikortin tilaa (eli jos sinulla on 16 gigainen kortti niin vasta tämän laajennuksen jälkeen raspberry pystyy käyttämään koko kortin kapasiteettia). Seuraavaksi valitse enable Camera, tämän jälkeen Raspberrysi osaa komennella RPiCameraBoardia. Lopuksi suosittelen vielä vaihtamaan pi-käyttäjän salasanan. SSH-yhteyden pitäisi automaattisesti olla päälle kytkettynä, joten sen asetuksiin ei tarvitse koskea. Poistu configista boottaamaan, tallentaen muutokset.
Boottauksen jälkeen kirjaudu sisään ja sen jälkeen on kaksi vaihtoehtoa: jos meinaat käyttää langallista internet-yhteyttä niin voit hypätä seuraavan kohdan yli, jos haluat kytkeä Raspberrysi langattomaan verkkoon niin jatka lukemista.
Kirjoita komentoriville:
startx
Tämä käynnistää varsinaisen Raspbian työpöytä-käyttöjärjestelmän, jonka avulla saamme helposti kytkettyä koneemme internetiin (HUOM! Raspberry pi 3 on varustettu sisäisellä wifi-liittimellä joten ulkoisia usb-tikkuja ei tarvita. Liittäminen verkkoon käy yksinkertaisesti ruudun oikeassa yläkulmassa olevasta wlan-kuvakkeesta. Vanhempii Raspberry-malleihin wifin asentamiseen löytyy yksityiskohtainen ohje aiemmasta blogitekstistäni TÄÄLTÄ.
HUOM! Voit lopettaa tuon ohjeen ennen wicd-asennusta ja palata tähän tekstiin. Raspbianin uusimman version wifi-config osaa käynnistyä automaattisesti koneen käynnistyessä, joten wicd-ohjelmistoa ei enää tarvitse asentaa ainakaan siitä syystä.
Nyt Raspberrymme on siis netissä ja valmis ottamaan vastaan kamera-ohjelmistoa, aloitetaan kuitenkin tarkistamalla onko käyttöjärjestelmään päivityksiä. Kirjoittele seuraavat rivit yksi kerrallaan komentoriville ja hyväksy asennettaessa mahdolliset yes/no -kysymykset klikkaamalla y-kirjainta.
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade sudo rpi-update
Päivitysten jälkeen asennetaan kameraohjelmisto seuraavilla komennoilla (rivi kerrallaan!):
git clone https://github.com/silvanmelchior/RPi_Cam_Web_Interface.git
cd RPi_Cam_Web_Interface
chmod u+x *.sh
./install.sh
Kun asennukset ovat valmiina pitää Raspberry bootata ja se onnistuu kirjoittamalla:
Sudo reboot

Käynnistyksen jälkeen kamerasi pitäisi automaattisesti käynnistyä ja sen huomaat palamaan syttyvästä punaisesta valosta. Kirjaudu sisään ja jotta pääsemme katsomaan kuvaa meidän pitää käynnistää internet-selain jostain toisesta samassa verkossa olevasta koneesta ja kirjoitettava osoiteriville Raspberrymme IP-osoite. Selvitetään siis Raspberrymme IP-osoite. Kirjoita komentoriville
sudo ifconfig
Tämä avaa meille tiedot Raspberrymme verkosta ja sieltä löytyy osoite, joka on muotoa: 192.168.1.xxx Viimeiset kolme numeroa voivat olla mitä vain 1-255 väliltä. Kirjoita nyt tuo numerosarja esim. PC-pöytäkoneesi selaimen osoiteriville ja sinun pitäisi nähdä Raspberryn kameran kuva, sekä kameran ohjaus-käyttöliittymä. Käyttöliittymästä ja sen kustomoinnista lisää viimeisessä kappaleessa.

Pöntön suunnittelu

Tässä tapauksessa siis asennamme valvontakameran tarkkailemaan linnunpöntön sisäistä elämää, tämä asettaa tiettyjä vaatimuksia sekä pöntön rakenteelle, että itse kameralle. Ainoa järkevä suunta valvoa niinkin pienen ja putkimaisen tilan sisätilaa on ylhäältä, ellei käytössä ole erittäin laajakulmainen kamera, jota meillä ei tässä tapauksessa ole. Pöntössähän ei luonnostaan juuri valoa ole, joten vaihtoehtoina ovat ikkunat tai infrapunavalaisu, joista kummankaan oikein toteutettuna ei pitäisi lintujen elämää haitata. Tässä tapauksessa toteutimme näistä molemmat, jotta saamme hiukan luonnonvaloakin päivisin, mutta kuvaa pystyy seuraamaan halutessaan myös öisin. Jälkeenpäin ajateltuna ikkuna kannattaa ehkä jättää tekemättä sillä ledi riittää pöntön valaisuun vallan mainiosti eikä infrapunakamera päivänvalosta huolimatta pysty värejä oikein esittämään.
Linnunpönttöön pitää siis ensin suunnitella toinen kerros, johon Raspberry Pi, kamera ja valo sijoitetaan ja erottaa tämä kerros alemmasta sopivasti rei?itetyllä välipohjalla. Kuulostaa helpolta eikö? No sitä se onkin, kunhan vaan tarttuu toimeen. Raspberry Pi itsessään on kotelon kanssa kooltaan n.: K=3cm L:6,3cm P=10cm ja tähän päälle pitää laskea muutama sentti päästä törröttävälle SD-kortille, virtajohdolle sekä USB-johdolle. Onneksi normaalistikin linnunpönttö on tätä leveämpi ainakin toiseen suuntaan, joten tavallisesta poikkeava korkeus, pari piuhanreikää, tuuletusaukot ja mahdollinen ikkuna ovat ainoat tästä linnunpöntöstä erikoisen tekevät ulkoiset piirteet.
Tärkeimmät pöntön suunnitteluun vaikuttavat asiat ovat
  • 1. suoja sateelta / kosteudelta
  • 2. suoja liialta lämpenemiseltä
  • 3. ikkunan ja pöntön suuntaus
  • 4. suoja eläimiltä
Ensimmäinen kohta hoituu tarpeeksi isolla katolla ja asiassa auttaa myös kohdepuun valinta, sillä runsas- tai edes normaalioksaisen puun varressa olevaan pönttöön harvemmin edes sade osuu. Myös kohdan kolme onnistumista voimme edesauttaa valitsemalla pöntön paikaksi puun pohjoispuolen ja siten, ettei mahdollisesta ikkunasta pääse paistamaan kesäpäivän kuuma aurinko kuin esim aamulla. Kohdan kaksi toteuttamiseksi pitää käyttää jo hiukan mielikuvitusta jättämällä vaikka toisen kerroksen sivuseinien yläosaan ilma-aukot, jotka täytetään vaan pienisilmäisellä verkolla. Näin saamme ilman kiertämään ?konehuoneessa? ja vältämme tietokoneen ylikuumenemisen (toivottavasti). Se miksi pienisilmäistä verkkoa täytyy tuuletusreikiin laittaa on se, että emme halua mitään hyönteisiä tai muita tutkimaan ja tukkimaan koneiston toimintaa mahdollisesti kärventymällä mikropiireihin tai muuta, tämä siis selittää kohdan neljä.
Testatessani RaspbiCamBoardin soveltuvuutta pönttökameraksi törmäsin ongelmaan nimeltään fixed focus. Tämä tarkoittaa että kameran tarkennus on kiinteä, eikä sitä voi ohjelmallisesti muuttaa. Kameran kuva on aina tarkka n.1-2 metristä pidemmälle, eikä linnunpöntöstä saisi siis terävää kuvaa. Aloin miettiä että miten tarkennusta vaihdetaan muuten kuin ohjelmallisesti ja vastaus oli selkeä: Linsseillä. Keräsin erilaisia linssejä hajonneesta videotykistä, vanhoista silmälaiseista ja kaikista mitä käsiini sain. Sitten aloin asetella RasbpiCamBoardin eteen (kiinni kameran linssiin) eri linssejä ja voilá tarkennus muuttui. Jollain linssillä sain kameran tarkentamaan 2cm päähän kamerasta, toisilla kuva pyörähti ympäri ja vihdoin eräiden parin euron lukulasien linssillä kuva tarkentui sopivasti n.20cm päähän. Pöntön välipohjaan pitäisi siis vaan tehdä sen verran isompi reikä, että saamme silmälasin linssin kameran alle.

Fyysiset / tekniset työt

Koska pöntön sisällä päivänvalo on vähäistä (ilman ikkunaa olematonta) niin joudumme valaisemaan sisustan lampulla. Jotta emme taas häiritsisi pöntön asukkaiden vuorokausirytmiä pitää valon olla lintujen silmille näkymätöntä. Linnut näkevät inmisestä poiketen ultraviolettivaloa, mutta infrapunavaloa eivät linnutkaan näe. Käytämme siis infrapunavaloa tästä ja siitä syystä, että kameramme näkee infrapunavaloa myös.
Lampun valinnassa pitää miettiä lämpenemistä ja virrankulutusta, joten paras vaihtoehto on LED-lamppu. Netistä tai lähimmästä hyvinvarustetusta sähkötarvikeliikkeestä löydät eri tehoisia infrapunaledejä. Itse päädyin ostamaan ledin netistä, jossa sen hinta oli 3,5?. Ledin speksit ovat seuraavanlaiset:
Emitted Color: 850nm Infrared IR
Viewing Angle: 120 degrees
DC Forward Voltage (VF): 1.5-1.7V
DC Forward Current (IF): 500mA
Maximum Pulse Voltage: 2.2V
Maximum Pulse Current: 800mA

Selitykset:
Emitter Color: valon väri/aallonpituus. Kamerat näkevät yleensä jo n.750nm valon
Viewing Angle: valon osoituskulma. 120-astetta on juuri oikea, hiukan pienempikin ok
DC Forward Voltage (VF): Ledi toimii parhaiten tällä jännitevälillä
DC Forward Current (IF): Optimaalinen sähkövirran määrä
Maximum Pulse Voltage: 2.2 volttia on maksimi jännitteen hetkellinen määrä jota ledi kestää
Maximum Pulse Current: 800mA maksimi hetkellinen sähkövirran määrä jota ledi kestää

Mietiskelin lampun virtalähteeksi useita vaihtoehtoja AA-paristoista 9V-paristoihin tai mopon akkuun, kunnes keksin että tarvittavan määrän virtaa voisi saada USB-liitännästä. Tavallinen USB2-liitin jakaa 5V jännitettä ja virtaa 500mA, joten jännitteen määrää pitää laskea ettei lamppu rikkoudu. Sähkötarvikeliikkeet myyvät tähän hommaan suunniteltuja resistoreita (vastuksia), jotka vaan kolvataan kiinni ledin toisen navan ja USB-johdon väliin.
HUOM! Seuraava vaihe sisältää sähkön (tosin pienen määrän) käsittelyä, joten ainakin alle 18-vuotiaiden tai elektroniikka-alalle kouluttamattomien rakentajien on syytä pyytää avuksi joku aikuinen.
Eli aloitetaan homma etsimällä käsiin joku USB-johto. Leikkaa johto poikki n.30cm päästä isosta USB-liittimestä (ja tietysti johto on tässä vaiheessa irtonainen, eikä kiinni missään). Kuori johto ja löydät neljä johtoa. Punainen (+) ja Musta (- tai Maa) tulee kuoria n.1cm matkalta johdon päästä. Muut piuhat voit niputtaa ja teipata johdon varteen kiinni, niitä emme tule käyttämään.

Johdon kuoriminen ja kolvaaminen on tarkkaa puuhaa, valitse paikka jossa on tarpeeksi valoa ja alusta, joka kestää kuumuutta.
Punainen johto kolvataan suoraan kiinni Lediin ja musta vastukseen ja vastus lediin. Selkeää? No ei aivan minullekaan. Sopivan vastuksen löytämiseksi pitää osata laskea minkä kokoinen vastus rajoittaa jännitettä tarpeeksi, jotta usb-liittimen 5V jännitteestä jää jäljelle vain sallittu (minun tapauksessani) 1,5V-1,7V. Jos löydät jostain infrapunaledin, joka kestää 5V jännitteen, ei vastusta tarvita lainkaan. Koska itsekin olen vasta opettelemassa näitä sähkömaailman perusasioita en niitä ala teille opettamaan vaan annan tässä pari aiheeseen osuvaa linkkiä:
http://koti.mbnet.fi/~huhtama/ele/index.php?si=ml16.sis
Tuolta sähköasioiden perusteita
http://ledcalc.com/
Automaattinen laskuri joka kertoo minkä kokoisen vastuksen tarvitset ledillesi
Kun kytket lediä kiinni USB-johtoon olisi eduksi jos mukana olisi yksinkertainen sähkömittari, jolla voit mitata jännitteen määrää johdossa.

http://www.yeint.fi/index.php?main=64&productID=21092&productCode=CEM+DT-103&
Halpa yleismittari
Kun ledi on kolvattu kiinni kannattaa vielä varmistaa, ettei punaisen ja mustan johdon sisällä olevat ohuet johdot kosketa toisiaan ja sitten kiinnittää usb johto Raspberryn USB-porttiin. Kytke tämän jälkeen Raspberryyn virta ja katso syttyykö valo. Valon syttymistähän et sitten näe paljain silmin vaan käyttämällä esim. kännykkäsi kameraa, joka havaitsee infrapunavaloa sen verran, että näet onko ledi päällä vai ei. Jos (kun) ledi palaa niin sammuta järjestelmä ja viimeistele johdon liitinten suojaukset esim. teipillä.

Kameran uudelleen tarkentaminen

Kuten jo aiemmin mainitsin on Rasbperry Camera Board kiinteästi tarkennettu muutaman metrin etäisyydelle, joten jos asettaisimme sen ilman muokkaamista linnunpöntön kattoon kuvamaan pöntön lattiaa n.20-25cm etäisyydeltä olisi pohja epätarkka. Tarkka tarkennus on yksi valo- / videokuvauksen kulmakiviä, joten siihen tulisi aina pyrkiä. Nyt kun emme voi muuttaa tarkennusta koodia muuttamalla tai tarkennusrengasta pyörittämällä kuten järjestelmäkameroissa, niin tarkennus pitää hoitaa mekaanisesti asettamalla oikenalainen linssi kameran eteen.

Kuva testivaiheesta kun kokeilimme linssin alle erilaisia silmälaseja nähdäksemme niiden vaikutuksen tarkennukseen.
Itselläni ei ole varmuutta millainen tuo oikeanlainen linssi tarkalleen on, koska löysin vanhat lukulasit vanhempieni hyllystä eikä laseissa itsessään lue millaiseksi linssi on hiottu. Tiedän vaan että kyseessä on lukulasit jollaisia saa supermarketeista tai bensa-asemilta muutamalla eurolla. Suuresta sijoituksesta ei siis tässäkään kohtaa ole kyse, vaikka joutuisi ostamaan parit erilaiset ja testaamaan ennen oikean löytymistä. Itse kokeilin kaikenlaisia linssejä joita olin säästänyt esim. puretusta videotykistä, joilla sai aikaan hauskoja syvyysefektejä ja joiden käyttäminen voisi olla paikallaan erilaisessa projektissa.
Linssi asetetaan aivan kiinni RasbpiCamin linssiin kovera puoli kameraan päin. Koska kameramme tulee osoittamaan alaspäin lepää kamera siis linssin päällä ja linssi välikattoon tehdyn reiän päällä. Mutta nyt on aika rakentaa itse pönttö.

Linnunpöntön rakentaminen

Linnunpöntön rakentaminen on vuosikymmenten, ellei vuosisatojen aikana kehittynyt taito, joten pyörää ei kannata keksiä uudestaan vaan etsiä vaan hyvät valmiit ohjeet sellaisen rakentamiseen. Yhdet mukavan kattavat ohjeet löytyvät osoitteesta:
http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/linnunponttojen_rakennusohjeet.shtml
Huomaa kuitenkin lukea myös seuraava kappale ?välikaton rakentaminen? ja soveltaa sitä valitsemaasi linnunpönttöohjeeseen, jotta saamme kameran asennettua pöntön sisälle.

Välikaton rakentaminen

Jotta saamme kameran asennettua pöntön sisälle pitää meidän rakentaa välikatto. Välikaton virkaa ajaa hyvin sopivan kokoiseksi sahattu vanerin pala, joka on asennettu pöntön seinissä olevien tukipilarien päälle. Tukipilareina voivat toimia pelkät naulat tai sitten liimatut pienet rimat, ihan miten haluat. Välikaton tulisi sijaita n.20-25cm korkeudella pöntön pohjasta, jotta saamme kameraan tarpeeksi näkyvyyttä ja tarkennuksen kohdalleen.
Vaneriin täytyy tehdä kaksi reikää, infrapunavalolle ja kameran linssille. Mitä keskemmälle saat nämä sijoitettua sen parempi. Muista että kameran eteen (siis tosiasiassa alle) sijoitetaan lukulaseista irroittamasi linssi, joten reiän tulee olla hiukan isompi n.3cm halkaisijaltaan. Voit testailla asemointia itse ja sen jälkeen porata reiät tai sahata lehtisahalla, tässä kohtaa kauneudella ei ole juuri roolia, sillä välikattoa ei mistään ulospäin näy.

Laitteiston kasaaminen välikaton päälle. Kamera on suojattu säätiloilta rei'itetyllä korurasialla.
Ledi ja kamera linsseineen on hyvä kiinnittää välikattoon sinitarralla ja teipillä, jotta ne eivät enää asemoinnin jälkeen pääse liikkumaan.

Lopuksi pönttöön kiinnitetään tässä tapauksessa nahanpalalla saranoitu kansi ja pönttö kiinnitetään puuhun narulla.

Kameran kuvan jakaminen

Sisäisessä verkossa
Kuten totesimme ohjelmistoja asennettaessa kameran kuvaa voidaan seurata lähiverkossa ja Internetin yli. Nyt kun ohjelmisto on jo asennettu on aika tutkailla hiukan sen asetuksia lähemmin.
Asetuksia pääsee tutkimaan/muokkaamaan kahdella tapaa, joko SSH-yhteydellä, jolloin selataan suoraan Raspberry Pi:n käyttöjärjestelmää linux-ympäristössä käyttäen samassa verkossa olevaa PC-konetta SSH-ohjelman alustana. Toinen tapa on ottaa FTP-yhteys Raspberryyn jolloin tiedostoja voidaan siirtää sen kansioista PC-koneelle ja muokata tutummassa PC-ympäristössä esim. notepad-ohjelmalla. FTP-tavassa muokatut tiedostot pitää tietysti lopuksi siirtää takaisin Raspberrylle ja tämä saattaa vaatia tiedosto-oikeuksien muokkaamista kohdekansioiden osalta. Suosittelisin itse kokeilemaan molempia tapoja, sillä ne auttavat ymmärtämään miten järjestelmä toimii.
Molempia yhteystapoja varten pitää selvittää mikä on Raspberrysi IP-osoite. Tämä onnistuu kirjoittamalla Raspberryn komentoriville
ifconfig
Tämän jälkeen Raspberry listaa tiedot käytössä olevista verkkoasetuksista ja näiden joukosta löydät seuraavanlaisen IP-osoitteen: 192.168.1.xxx, jossa xxx määräytyy joka boottauksen yhteydessä sen mukaan mitä muita laitteita sisäisessä verkossa on. Olkoon xxx tässä yhteydessä vaikka 101.

SSH-yhteys ja tiedostojen suora muokkaus

Lataa PC-koneellesi Putty-niminen SSH-ohjelma. Käynnistä se ja kirjoita SSH-osoitteeksi (Host name or IP-address) Raspberrysi IP-osoite ja klikkaa Open. Ruudullesi aukeaa uusi ikkuna jossa näet Raspberryn komentorivin, joka ensimmäisenä kysyy käyttäjätunnusta ja salasanaa. Oletuksena nämä ovat Käyttäjä: Pi, Salasana: Raspberry (HUOM! Jos aiot jakaa kamerasi kuvaa Internetissä kannattaa salasana vaihtaa RaspiConfigistä).
Kun olet kirjautunut sisään näet komentorivin aivan kuten näet sen suoraan Raspberryyn kytketystä monitorista. Huomaa, että tämä komentorivi toimii Linux-ympäristössä, eikä siinä toimi PC-ympäristön pikanäppäimet yms.

Kuvan jakaminen Internetiin

Jotta kuvan saisi näkyviin lähiverkon ulkopuolelta meidän täytyy tietää mikä on reitittimemme IP-osoite. Tämän saat helposti selville selaamalla jollain lähiverkon koneella esim. osoitteeseen www.whatismyip.com joka listaa sinulle heti että ?your IP: 84.250.77.151? tai jotain vastaavaa.
Seuraavaksi voit heti koittaa selata jollain ulkoisen verkon koneella, esim. älypuhelimella omaan IP-osoitteeseesi kirjoittamalla sen suoraan selaimen osoiteriville (HUOM! Windows-puhelimissa IE ei välttämättä hyväksy IP-osoitteita osoitteeksi joten viimeistään tässä vaiheessa kannattaa puhelimeesi ladata esim. Operan ilmainen ja laadukas selain. Jos et motion.conf -tiedostosta vaihtanut oletusporttia 8080 toiseksi pitäisi IP-osoitteen suoraan ohjata selaimesi videosivulle. Jos vaihdoit portin niin lisää se IP-osoitteen perään kaksoispisteellä erotettuna esim. näin jos portin numerosi on 1666:
84.250.77.151:1666
Jos vaihdoit portin eikä kuva näy niin älä huolestu, tämä luultavasti ratkeaa asettamalla reitittimesi asetuksista port forwarding-asetus siten, että reitittimesi sallii liikenteen kulkea kyseisestä portista. Kaikissa reitittimissä port forwarding asetus muutetaan hiukan erilailla, mutta pääasia on että kirjoitat sinne ohjattavaksi portiksi motion.conf -tiedostoon muuttamasi portin numeron.

Järjestelmän kustomointi

Katselusivun layoutin suunnittelu ja toteutus on toisaalta valinnainen osa pönttökamerakokonaisuuden rakentamista, mutta toisaalta erittäin merkittävä asia kamerasi personointia ajatellen. Jos siis haluat että kamerasivusi näyttää tekijältään niin jatka vielä hetki, tämä on viimeinen vaihe koko projektissa :)
Kun aiemmin tämän tutoriaalin aikana asensit kameraohjelmistot Raspberryllesi niin samalla asentui koneelle myös oletus-html-sivu, eli suomeksi sanottuna nettisivu, joka näkyy katsojille heidän saapuessaan kamerasi ip-osoitteeseen. sivu on erittäin yksinkertainen: otsikko, videoruutu, toimintonapit sekä niiden alla kameran säädöt. Sinänsä tuo sivu toimii ihan ok, jos tykkäät pelkistetystä tyylistä ja haluat että kaikilla sivulle saapuvilla on mahdollisuus säätää kamera ja komentaa sitä kuvaamaan kuvia ja videota. Itse järkeilin niin, että on kiva että muut ihmiset näkevät kuvan, mutta eivät voi (tahallaan tai tahattomasti) täyttää Raspberryn rajattua muistikorttitilaa kuvaamalla joutavia videoita. Oli siis tehtävä kaksi eri sivua, joista toinen olisi yleisölle ja toinen kaikkine nappeineen minulle.
Ensin pitäisi paikallistaa html-tiedosto, joka on nimeltään index.html (index.html on oletussivu, johon selain automaattisesti hakeutuu saavuttuaan mihin tahansa ip-osoitteeseen tai nettiosoitteeseen). Tässä tapauksessa tiedosto löytyy ftp-selaimella hakemistopolusta:
var/www
Siirrä index-sivu omalle koneellesi ja tee siihen haluamasi muutokset, esim. taustakuvan vaihtaminen, fontin vaihtaminen, värien säätäminen yms. htm-ohjelmointia en tässä tutoriaalissa ala opettaa, siihen löytyy lukuisia hyviä ohjeita muualta netistä. Kun olet saanut oman ns.admin-sivusi hyvän näköiseksi tee siitä kopio ja tallenna se vaikka ?admin.html?. Nyt sinulla on kaksi identtistä html-tiedostoa, toinen index ja toinen admin. Jatka index-sivun muokkaamista siten, että poista koodista kaikki videokuvan alapuolella olevat nappulat ja valinnat. Tämän jälkeen siirrä molemmat html-tiedostot sekä mahdollisesti tarvittavat taustakuvat yms takaisin Rasbperrysi kansioon ja testaa toimivatko ne käytännössä.
Nyt kamerasi on valmis tositoimiin, toivottavasti linnut löytävät pöntön ja kamerasi pääsee tositoimiin.

Onnistuessaan tämän projektin lopputulemaa, live-kuvaa linnunpöntöstä voi seurata takan lämmössä läppäriltä tai vaikka älypuhelimesta.
Kirjoittanut: klo    0 kommenttia