tiistai, 20. elokuuta 2013

Päästäksesi alkuun sinun on hankittava itsellesi Raspberry Pi, pieni, kevyt, edullinen ja tehokas pikku tietokone. Tällä hetkellä Pi:stä on julkaistu kaksi versiota A ja B, joista B:n voi liittää verkkoon ja se on siksi meidän valintamme. B-mallissa on myös tuplasti enemmän muistia (512mb).

Pi toimitetaan ilman mitään lisälaitetta, joten sinun pitää hankkia siihen myös virtalähde, mutta älä hätäänny, virtalähteenä käytetään micro-USB liittimellä varustettua puhelimen laturia. Kovalevynä käytetään tavallista digikameroista tuttua SD-korttia (suositus vähintään 8gb), johon asennetaan Pi:lle sopiva linux-käyttöjärjestelmä. Virtajohdon ja SD-kovalevyn lisäksi on tarpeen myös USB-liittimellä kytkettävät näppäimistö ja hiiri (voivat olla myös langattomia) sekä halutessasi USB-peliohjain, sillä Arcade-pelejä ei ole suunniteltu pelattavaksi näppäimistöllä ja hiirellä.


Micro-USB laturi ja vähintään 8 gigainen SD-kortti ovat pakollisia hankintoja, mutta itse olen tykästynyt myös tällaiseen Bluetooth-mininäppäimistöön, joka toimii kätevästi kuin kaukosäädin ja on helppo jemmata vaikka laatikkoon. Samoin hyödyksi on USB-hubi, joka on käytännössä USB-jatkojohto ja lisää käytettävissä olevien USB-liittimien määrän kahdesta vaikka viiteen. USB-hubi on hyvä olla varustettu omalla virtalähteellä, tällöin lisälaitteet eivät ime RasPin jo valmiiksi vähäisiä virtoja, heikentäen näin sen toimintavarmuutta.
Huom! Kaikki langattomat näppäimistöt ja hiiret sekä vanhat SD-kortit eivät välttämättä ole yhteensopivia Raspberry Pi:n kanssa. Lista testatuista laitteista löytyy täältä, kannattaa lukaista ennen kuin tilaa laitteen.
Lisäksi tietokone pitää jotenkin kytkeä televisioon tai monitoriin, eli tarvitset HDMI tai RCA-johdon kuvan siirtämistä varten (HDMI siirtää myös äänen). RCA-johtoa käytettäessä ääni pitää siirtää korvakuulokeulostulon kautta (3.5mm) vahvistimeen, televisioon tms.

Kuvan ja äänen siirtoa varten joko digitaalinen HDMI (vas.) tai analoginen 3.5mm plugilla varustettu stereo RCA-johto sekä yksittäinen RCA-johto analogiselle kuvalle. Joidenkin MAME-pelien kanssa voi äänien kanssa olla ongelmia käytettäessä analogista piuhaa.

Verkkoon kytkemistä varten on saatavilla oltava myös verkkopiuha tai USB-WLAN (langaton) palikka. Raspberry Pi -tietokone on kuoreton, periaatteessa pelkkä piirilevy, joka ei välttämättä tarvitse kotelointia, mutta jos haluat niin voit joko rakentaa kotelon itse tai hankkia valmiin. Omasta mielestäni itse rakennettu kotelo on aina hienompi, julkaisen myöhemmin tarkemmat speksit omasta VHS-kansiin rakennetusta kotelostani.
Tässä siis yhteenveto tarvittavista laitteista, ostokset voi tehdä vaikka Amazonissa, Suomalaisissa verkkokaupoissa hinnat yleensä hiukan korkeammat:
Yhteensä hintaa hankinnoille tulee 50-100e riippuen mistä ostat ja joudutko ostamaan kaikki komponentit vai onko käytössäsi jo näppiksiä, piuhoja yms. Seuraavaksi blogimerkinnäksi lähiaikoina tulee luultavasti asennusohjeet, joten pysykäähän kanavalla!
Kirjoittanut: klo