keskiviikko, 4. syyskuuta 2013

Piuhojen veteleminen pitkin lattioita ja seiniä on hauskaa, mutta tässä ohje kuinka asennetaan Raspberry Pi:lle langaton netti, joka kytkeytyy päälle itsestään aina bootatessa. Oletuksena PiMame-paketissa (ja useimmissa muissakin Raspbian-käyttöjärjestelmä-imageissa) on langattoman verkon käyttämiseen tarkoitettu ohjelma, mutta sitä ei voi asentaa automaattisesti käynnistyväksi.

Aloitetaan asennus käynnistämällä Raspberry ja jos olet jo tämän sivun aiempia ohjeita seurannut, käynnistyy sinulle automaattisesti PiMame-menu, josta poistumme valitsemalla kohta 6. Exit (return to Command line). Tämän jälkeen käynnistetään varsinainen Raspbian-käyttöjärjestelmä kirjoittamalla:

startx


Raspbian-käyttöjärjestelmän työpöytänäkymä.
Kun hiukan ulkoisesti windowsia muistuttava käyttöjärjestelmä on käynnissä täytyy meidän aktivoida oletuksena asennettuna oleva langaton netti klikkaamalla työpöydältä "WiFi Config" kuvaketta. Tässä käyttöjärjestelmässä voit muuten liikkua ihan normaalisti hiiren ja näppäimistön avulla, kunhan ne ovat olleet Raspberryyn kiinnitettyinä sen käynnistyessä.

Tässä Wifi-config löysi neljä langatonta verkkoa.
Kun WiFi Config on käynnissä valitse manage networks-välilehti ja klikkaa "scan". Tämä näyttää listan sopivalla etäisyydellä olevista langattomista nettiyhteyksistä, valitse listalta oma verkkosi ja tuplaklikkaa sitä. Jos listalla ei ole omaa verkkoasi voi syynä olla jokin seuraavista.

  • langaton reitittimesi ei ole päällä
  • langaton reitittimesi on liian kaukana tai liian paksujen seinien takana
  • langattoman verkon käyttämiseen tarvittava WLAN-dongle ei ole kytkettynä RasPisi USB-porttiin
  • Huom! et voi käyttää esim. 3G-kännykällä jakamaasi langatonta ns.AdHoc-verkkoa

Jos nyt oletetaan että löysit listalta oman langattoman verkkosi ja tuplaklikkasit sitä onnistuneesti niin olet nyt näkymässä, jossa sinun pitää määritellä verkkosi tyyppi ja antaa sen salasana. Useimmat ihmiset, jotka eivät tiedä mitä verkkoa käyttävät, käyttävät yleensä WPA1 tai WPA2-verkkoa, jos nämä on suoraan valittuina alasvetovalikosta, niin kirjoita vaan PSK-riville salasanasi ja klikkaa ok niin ohjelma kytkeytyy langattomaan verkkoosi. Joskus ensimmäistä kertaa langattomaan verkkoon kytkeytyessä voi Raspberryllä tulla eteen ongelma ettei kone vaan liity verkkoon vaikka mitä tekisi, tällöin kannattaa kytkeä Raspberryyn verkkokaapeli ja käyttää se netissä sen kautta, tämän jälkeen ainakin itselläni lähti heti toimimaan langaton eikä ole sen koommin sekoillut.

Nyt kun langaton verkko on päällä voit pienentää Wifi-ohjelman poist näkyvistä ja käynnistää LX-terminal nimisen ohjelman. Tämä on komentorivi käyttöjärjestelmän sisällä. Löydät LX-terminalin työpöydältä tai vasemman alakulman valikosta.

Kirjoita ensimmäisenä komentoriville: 

sudo su

Tämä kirjaa sinut sisään järjestelmänvalvojana ja antaa sinulle oikeuden tehdä muutoksia järjestelmään. Sitten ladataan ja asennetaan netistä käynnistyessä starttaavan WLAN-ohjelman nimeltään Wicd Network Manager kirjoittamalla komentoriville

apt-get install wicd

Kun järjestelmä kysyy haluatko asentaa ohjelman paina y ja enter.

Wicd:n asennus on käynnissä.
Sitten kun asennus on valmis voit sulkea LX-terminalin. Sulje tämän jälkeen vanhalla WiFi-ohjelmalla kytkemäsi yhteys, jotta voit muodostaa yhteyden uudella ohjelmalla. Käynnistä sen jälkeen Wicd Network Manager vasemman alakulman valikosta Internet-valinnan kohdalta.

Tämä hiukan epäselvä kuva näyttää mistä Wicd-löytyy alakulman valikosta.
Tämä ohjelma listaa automaattisesti langattomat verkot näkyviin ja valitse niistä omasi, ruksaa sen alapuolella oleva "automatically connect to this network" ja sen jälkeen valitse Properties. Valitse alareunan alasvetovalikosta WPA 1 / 2 (tai joku muu jos käytät jotain muuta) ja tämän jälkeen kirjoittele salasanasi kohtaan Preshared Key ja klikkaa Connect. Nyt ohjelmasi ottaa yhteyden ja tekee myös näin aina järjestelmän käynnistyessä, kunhan on valitun langattoman verkon ulottuvuusalueella.

Wicd:n menunäkymiä.
Kun Raspberrysi on langattomasti verkossa, voit ottaa siihen SSH-yhteyden kuten langallisellakin, sekä siirtää tiedostoja siltä tai sille FTP-yhteydellä. Etkä kompuroi lattioillasi makaaviin verkkokaapeleihin läheskään niin usein kuin ennen!
Kirjoittanut: klo
Tunnisteet: wicd sudo raspbian wlan wifi