keskiviikko, 9. lokakuuta 2013

Pimamen rinnalla on hyvä käsitellä toinen retropelaajan RaspberryPi-vaihtoehto. Graafisen superhienon käyttöliittymän ja selkeiden sisäisten menujen vuoksi käyttömukavuudeltaan loistava ChameleonPi jäi ainakin allekirjoittaneelle PImamen korvaajaksi pysyvästi. Ehkä päätökseen vaikutti käyttöliittymän kuvat emuloitavista koneista ? hieno fiilis ?nähdä? millä pelaa. ChameleonPi:n viralliset nettisivut täällä. Havainnollinen YouTube video täällä.

MITÄ TARVITAAN

RaspberryPi on näennäisesti halpa hankinta. Viidenkympin hintaan se on helppo hankinta varmastikin kaikille. Se kuitenkin tarvitsee rinnalleen jonkin verran lisätarvikkeita ? jos näitä ei entuudestaan ole, saattaa hinta nousta helposti kokonaisuudessa jopa pariin sataan euroon. Seuraavat tarvikkeet ovat kuitenkin välttämättömiä ChameleonPi:n kanssa:
  • USB-hiiri (langaton on helpoin)
  • USB-näppäimistö (langaton on helpoin)
  • USB-hub (lisävirralla, on myös hyvä, jos hubi pystyy antamaan virran Pi:lle)
  • MicroUSB-virtalähde (ei välttämätön, jos virran saa hubista)
  • USB-ohjaimet (2 kpl, alkuun riittää yksikin)

Omassa kokoonpanossa on seuraavat lisälaitteet, joista kaikki voin vahvistaa toimiviksi:
  • Rapoo E2700 - langaton USB hiiri- + USB mininäppisyhdistelmä, todellä näppärä laite
  • D-LINK H7 USB hub, johon kytketään kaikki laitteet ja joka antaa virran myös RPi:lle
  • 2 kpl Retronicdesignin joystick USB-konvertteri - täydellinen pelaajan valinta, jossa ei lainkaan lagia! Pelituntuma on kuin aidoilla yksiköillä! Ehdottomasti suositeltava hankinta joystick-pelaajille!
  • 2 kpl QuickShot II Turbo-joystickia

ALOITUS

ChameleonPi:n sivuilla on ohjeet käyttöön ja aloittamiseen, mutta käydään tässä läpi suomeksi kevyt ohjeistus muutamine ongelmanratkaisuineen. ChameleonPi:n käyttöjärjestelmä kirjoitetaan SD-kortille samoin, kuin muissakin RPi käyttiksissäkin. Tarkemmin kortin kirjoittamisesta tässä blogikirjoituksessa. Windows-puolella Win32DiskImager on toiminut itselläni parhaiten. Mac puolella terminaalin komentorivit toimivat yhtä hyvin ? vaikkakin kirjoituksen hitaus on ilman edistymisindikaattoria aika tuskaista.

Kun SD-kortti on valmiina, käynnistetään RPi. Kun käyttis on pienen odottelun jälkeen ladannut (kyllä, käynnistys on huomattavasti pidempi kuin Pimamessa) ja ruudulla näkyy Spectrumin kuva, on syytä tehdä kortin sekä RPi:n ?modaukset?. Nämä toiminnot pitää tehdä vain kerran.

Päävalikossa painetaan O-kirjainta ? ChameleonPi:n menuvalikko avautuu. Valitse ?RESIZE ROMS PARTITION?. ChameleonPi laajentaa tällöin SD-kortin koko kapasiteetin pelien käyttöön.

Sitten on vuorossa muistin asetukset. Valitse ADVANCED SETTINGS > MEMORY SPLIT. Täältä asetetaan muistin määräksi 256MB. HUOM! Asetusta voit vaihtaa kokeilusi perusteella - itse olen huomannut, että ChameleonPi:llä pelaaminen toimii parhaiten kun muistin jakaa suorittimelle maksimiarvolla.

Tämän jälkeen asetetaan ylikellotus, minkä ainakin osa graafisemmista MAME-peleistä vaatii. Valitse samasta menusta RASPBIAN CONFIG ? ChameleonPi siirtyy RaspberryPi:n asetusvalikkoon. Valitse OVERCLOCKING. HUOM! TURBO on aivan liian kova ylikellotus ? ChameleonPi on tällä kellotuksella nurin jatkuvasti ja harvoin edes latautuu. Valinta HIGH sen sijaan toimii hyvin. Jos nyt kuitenkin valitsit Turbon ja startti näyttää mustaa ruutua, ei hätää. Raspberry Pi:n ohjein pidä startissa SHIFT-näppäin pohjassa, ja pääset säätämään uudelleen asetusta. Jos tämä ei auta, on asennus korruptoitunut ja uusi asennus on välttämätön. Mikäli ylikellotus ei riitä, suosittelen rinnakkaiskorttia, jossa Pimame ja MAME-pelit ? sen ylikellotuskesto on parempi.

PELAAMISEN ALOITTAMINEN

Tämän jälkeen on vuorossa pelien, eli ROMien lisääminen. HUOM! Tämä blogikirjoitus on kirjoitettu siltä pohjalta, että ROMit ovat laillisesta lähteestä eivätkä riko tekijänoikeuslakia!MACilla SD-kortilla näkyy ROMS-kansio (laajentamisen jäljeen folderin nimi voi olla myös NO NAME ? eli nimetön partitio), jolloin pelit voi pudotella kansioon ilman erillisiä toimenpiteitä. Windowsilla joutuu käyttämään etä- tai FTP-yhteyttä, joka tietysti on RPi:n ominaisuus. Ohjeet tähän siirtoon löytyvät ChameleonPi:n kotisivulta.

KÄYTTÖ

ChameleonPi:n käyttö on todella helppoa. Sivuttaisvalinnoilla valitaan käytettävä emulointialusta ja enterillä startataan. Voiko helpompaa olla? Ei. Tämä onkin ChameleonPi:n hienous ? emulaattorit toimivat upeasti ja käyttöliittymä on selkeä ja hienon näköinen. Fiilis on kuin pelaisi ?oikealla? pelikoneella. Jokainen emulaattori on toki omanlaisensa ja asetuksia kannattaa tehdä etenkin ohjaimien osalta. Vaikka ohjeet ohjainkonfigurointiin ovat hieman kiven alla, ei kannata lannistua... Jokaiseen emulaattoriin löytyy netistä ohjeistus, kun aluksi tutustuu mitä emulaattoreita ChameleonPi käyttää (tässä lista käytetyistä emulaattoreista).
Kun pelaaminen lopetetaan, kannattaa tehdä sammutus hallitusti. Poistu emulaattorista ChameleonPi:n päävalikkoon ja paina Q-kirjainta (Quit). Tämän jälkeen odottele, kunnes ruudulta ei enää näy mitään ja kytke virta pois. Tällä toiminnalla pidät kortin asennuksen hyvässä vedossa - ja vältyt ärsyttäviltä bugituksilta ja asennuskorruptiolta.

CHAMELEONPI JA COMMODORE 64 - PROJEKTIN LÄHEMPI TARKASTELU

Usein preferenssi retropelaamiselle on se lapsuudesta tuttu pelikone. Omassa tapauksessani se on 80-luvun legendaarinen Commodore 64, jonka pelaamiselle on uhrattu satoja tunteja... Ja uhrataan edelleen! Halusin rakentaa RaspberryPistä "kannettavan" C64-systeemin, jossa on kaikki pelaamisen kannalta olennainen valmiina kannettavaksi oluenhuuruisiin peli-iltoihin. Ohessa muutama kuva projekstista:

Kaikki on paketoituna pieneen Curverin työkalupakkiin, jossa on myös USB-virralla (välissä 150OHM resistori) toimiva punainen led virtaindikaattorina. Samaan pakettiin tuli myös tehtyä muutama tarra - selkeämmin nostamaan halvan kotelon profiilia.

Kokonaisuus on juuri niin kotikutoinen, kuin voisi kuvitellakin, mutta ainakin omasta mielestäni tässä yhdistyy onnistuneen projektin kaksi aspektia: toiminnallisuus ja... No... Ei siitä hienoa saa silmälle vaikka kuinka yrittäisi itseään huijata. Kompakti paketti se on ainakin - saa nopeasti piilotettua.

ChameleonPi:n asetusten lisäksi C64-emulaattoriin tarvitaan muutama muutos, jotka tarvitsee tehdä vain kerran. Tärkeimpänä lienee ohjainten asetus. F12 avaa Vice-emulaattorin päämenun. Valitaan MACHINE SETTINGS >JOYSTICK SETTINGS. Asetetaan JOYSTICK DEVICE IN PORT 1 & 2 arvoiksi Joystick. Tämän jälkeen tehdään JOYSTICK 1 & 2 MAPPING. Asetusten tekeminen on helppoa - valitaan joystickeista up, down, left, right ja fire. Tämä toistetaan molemmilla ohjainporteilla. Sitten asetus tallennetaan. Siirrytään oikealla nuolinäppäimellä päävalikossa kohtaan SETTINGS MANAGEMENT > SAVE JOYSTICK MAP. Se on siinä.

Tämän jälkeen on hyvä säätää hieman C64-ominaisuuksia. Päävalikosta siirrytään jälleen MACHINE SETTINGS > MODEL SETTINGS. Itselläni on käytössä uusimman C64C:n emulointi, eli C64C PAL ja SID-settinginä (ääniasetus) MOS-piirin 8580 RESID + DIGIBOOST-asetus. Tämän jälkeen jälleen siirrytään SETTINGS MANAGEMENTiin ja valitaan SAVE CURRENT SETTINGS. Se on siinä! Kannattaa tehdä tässä vaiheessa emulaattorin hallittu sammutus, eli päävalikosta QUIT EMULATOR - ja käynnistää se tämän jälkeen uudelleen. Kaiken pitäisi toimia nyt defaultina sillä kokoonpanolla mikä sinulla on käytössäsi - ilman lagia tai pätkimisiä!

Pelit ladataan valitsemalla AUTOSTART IMAGE, jonka jälkeen - jos olet laittanut ROMit oikeaan kasioon - pelit valitaan lataamastasi kansiorakenteesta. Pelit latautuvat nopeasti ja VICE emuloi Commodore 64:ää todella hyvin!

HUOMAUTUS! Joskus emulaattori ei tunnista käynistyttyään ohjaimia - tämä ratkeaa sulkemalla emulaattori ja käynnistämällä se uudelleen! Tätä käy harvoin. Ohjainten löydyttyä ne eivät enää "putoa" pois, vaan toimivat koko pelisession ajan. Ilmeisesti kyseessä ChameleonPi:n "ominaisuus", josta kuitenkin laitoin s-postia tekijätiimille. Lupasivat selvittää asiaa.

LOPUKSI

Tällä hetkellä ei parempaa aidon C64.n korviketta ole. HDMI-kuva toistuu tarkkana ilman haamukuvia, mikä tekeekin laitteesta ehdottomasti hankkimisen arvoisen kaikille C64-diggareille! Joystick-adapterit tekevät laitteesta alkuperäisenveroisen myös pelituntumassa - saattaa olla, että tämä jää pysyvästi olohuoneeseen vanhan "klassikkokoneen" siirtyessä lasivitriiniin myöhempien polvien ihmeteltäviksi.

Kirjoittanut: klo